sobota 6. prosince 2008

Příběhy bezpráví

Na naší škole proběhl ve čtvrtek 20.11. další ročník projekce dokumentárních filmů a besedy s pamětníky v rámci projektu „Příběhy bezpráví“. Jsme do projektu již několik let zapojeni a považujeme ho za důležitou součást výuky v oblasti „Člověk a společnost“. Žákům osmých a devátých tříd akce zprostředkuje kontakt s pamětníky vybrané události a živý kontakt s obdobím druhé poloviny 20. století.

Další text ...

Letošní ročník byl postaven na tématu okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy. Vybrané dobové dokumentární filmy si berou jako téma stávku studentů vysokých škol na podzim 1968 a sebeobětování studenta Jana Palacha. Žáci v dokumentárních filmech z roku 1969 viděli dobový pohled na pokusy vyburcovat národ k aktivnějšímu odporu proti okupaci. Na pozadí vybraných událostí proběhla diskuze s pamětníky roku 1968, kterými byli naši vážení hosté p. Oldřich Jež a p.Vladislav Vašek. .

Hlavním tématem diskuze byla otázka jaké oni osobně, jako vězni komunistického režimu z 50.let, vnímali „Pražské jaro“, jestli do vývoje roku 1968 vkládali naděje, nebo si mysleli, že „nám to nemůže projít“ a SSSR zasáhne. Jaký byl jejich pohled na reformní komunisty roku 1968. Žáci deváté třídy po ukončení akce vlastními slovy hodnotili co je nejvíce zaujalo a jak vidí dnešníma očima smysl činu Jana Palacha.

Projekt „Příběhy bezpráví“ bude pokračovat na naší škole i v dalších letech.

Text napsal Martin Labisch.

Žádné komentáře: