pondělí 11. října 2010

Exkurze do Záchranné stanice pro volně žijící zvířata

Ve čtvrtek 7. října 2010 jely děti ze školní družiny na výlet do Záchranné stanice pro volně žijící zvířata do Bartošovic. Společně se staršími žáky z ekologického kroužku a p. učitelkou Stratilovou se vydaly podívat se do “zvířecí nemocnice”, která jediná v Moravskoslezském kraji pečuje o zraněná, nemocná nebo jinak handicapovaná volně žijící zvířata a snaží se o jejich opětovný návrat do volné přírody.
Napsala Miroslava Raníková

Odkazy na fotogalerie z akce: fotogalerie 1 a fotogalerie 2

Další text ...
Průvodcem nám byl pan Jan Kašinský, který velmi poutavě vyprávěl o práci lidí v záchranné stanici, o jejich úkolech a činnosti a představil nám některé z obyvatelů stanice.

Ukázal nám několik ježků, o které se starají přes zimu a na jaře je, dostatečně vykrmené, vypouštějí do přírody, vysvětlil nám rozdíly mezi ježkem východním a ježkem západním, ve voliérách nám předvedl zástupce ptačí říše-vránu, straku, krkavce, kavku, puštíka, sýčka, sovu pálenou, výra velkého, párek rarohů, jestřába, poštolku, kalouse ušatého a další “pacienty”, kteří se zotavují ze zranění třeba po srážce s automobilem nebo z popálení a poranění, které utrpěli při dosedu na sloupy vysokého napětí. Viděli jsme hravé veverky, čápy bílé i čápy černé, divoké husy a kačeny, z jezírka pan Kašinský čeřenem vylovil karase obecného, ukázal i škeble říční.

Ve vnitřní expozici jsme si prohlédli i ukázky zvířat, která žijí v regionu Poodří-vydru i “vydrýska”, jezevce, racky chechtavé, volavku, chřástala, bukače, motáka, kapra obecného, na výukových panelech jsme si mohli přečíst zajímavosti o rostlinách a zvířatech, které patří do tohoto kraje. Ukázal nám, i pro nás neznámou, vodní rostlinu-kotvici a její plody jsme si na ukázku přivezli. Největší radost nám udělala srnka Verča, která se na nás zvědavě přišla podívat a nechala se od nás pohladit.

Barunka Piváčková přivezla do stanice kočičí granule a konzervy pro krmení ježků, (aby se dostalo i na “jejich” ježka, kterého tam před časem odvezli) a Maruška Stiborová přidala tři obrovské mrkve, zvířatům na přilepšenou.

Myslím, že výlet, který byl financován z prostředků Moravskoslezského kraje na projekt “Poznej chráněné oblasti MSK, nauč se je chránit i ty” se vydařil a byl další a zajímavou akcí v programu ekologické výchovy naší Ekoškoly.


Žádné komentáře: