středa 9. května 2012

GLOBE GAMES 2012 Litomyšl

„Už 15 let to spolu koulíme!“ Pod tímto mottem proběhl již 15. ročník akce GLOBE Games. Pořadatelem bylo Sdružení TEREZA a Gymnázium Aloise Jiráska Litomyšl. Všechny týmy ze škol z různých koutů České republiky představily výsledky svého celoročního zkoumání v okolí školy. I naše škola, ZŠ Lískovec, se zúčastnila:

A jak to vypadalo?


Loni byly všude samé ovečky a kopečky. Letos zase noty a hudba – už nejsme ve valašském Vsetíně, ale ve Smetanově Litomyšli s nádherným zámkem zapsaným na seznamu památek UNESCO.

Naši žáci si tentokrát připravili téma “Počasí včera, dnes a zítra v okolí naší školy“. V tomto školním roce jsme každý vyučovací den měřili meteorologické znaky (teplota, srážky, oblačnost, typy mraků apod.) a vše porovnávali s našimi naměřenými daty z let 1996 až 1999.

A proč? Abychom si ověřili hypotézu, že se zvyšuje průměrná měsíční teplota a dochází k oteplování planety Země.

Hypotéza se nám nepotvrdila, k potvrzení bychom potřebovali ještě starší data nebo další měření po dobu 10 let, pak znovu porovnávat.

Co hry přinesly dětem?


Žáci si zajímavým způsobem ověřili své dovednosti a znalosti přímo v terénu (meteo, hydro, pedo,…měření). Zároveň se dozvěděli něco nového, své zážitky předají svým spolužákům, a tak více zatraktivní vše kolem ochrany přírody.

A co na závěr?


Opět nám vyšlo nádherné počasí, což je důkazem, že děláme dobrou věc pro přírodu a tím i pro nás lidi.

Chcete-li se více dozvědět o daném programu, podívejte se na webové stránky: www.globegames.cz nebo se inspirujte fotkami.
Mgr. Petr Jaroš

Žádné komentáře: