středa 28. listopadu 2012

Měsíc filmu na školách v rámci projektu „Příběhy bezpráví“

Na naší škole proběhl ve středu 21. listopadu další ročník akce Měsíc filmů na školách v rámci projektu „Příběhy bezpráví“, kterou realizuje organizace Člověk v tísni o.p.s..
Letošním tématem byla komunistická Státní bezpečnost. Před besedou jsme promítali dokumentární film Pavla Křemena „Nikomu jsem neublížil“. Snímek pátrá po motivech, které za minulého režimu vedly lidi ke spolupráci se Státní bezpečností (StB). 

      
   Někdo se bál o rodinu či kariéru, pro dalšího představovalo být agentem svého druhu dobrodružství. Ve filmu otevřeně vypovídají jak bývalí spolupracovníci StB, tak samotní důstojníci komunistické tajné policie. Každý se ke své minulosti staví po svém – jedni alibisticky prohlašují, že vědomě „nikomu neublížili“, druzí dodnes zpytují svědomí. Dokument působivě ilustruje, jak rafinovanými způsoby korumpoval komunismus lidské charaktery.      
http://www.jedensvetnaskolach.cz/  

Po promítnutí filmu proběhla beseda s paní Růženou Bratterovou, která osobně prožila situaci, kdy po otevření svazků StB v 90. letech zjistila, že lidé, kterým věřila, na ni tajné policii donášeli. Debata se nesla v duchu otázek po motivech spolupráce agentů, možnosti pochopení a odpouštění, o schopnosti sebereflexe bývalých agentů. Žáci měli velké množství dotazů. Myslíme, že beseda vhodně přispěla k výuce moderních dějin, která je součástí dějepisu pro 9. ročník.



Žádné komentáře: