středa 27. února 2013

Cesta za poznáním do Brna

V úterý 26. 2.2013 se uskutečnila dlouho očekávaná akce - poznávací zájezd kroužku Malý vědec do Brna.
Žáci se zúčastnili zajímavého programu, který byl připraven za účasti české kosmické agentury.



Zajímavým povídáním o všedních radostech a starostech kosmonautů na mezinárodní stanici nás provedl vedoucí sekce pro vzdělávání pan Milan Halousek. Po prohlídce planetária přišla možnost navštívit sál exploratoria, ve kterém je připravena interaktivní expozici Příběh sluneční soustavy představující podobu nejbližšího vesmírného prostoru kolem nás na základě nejmodernějších vědeckých poznatků. Mnohé zde zaujala možnost vyzkoušet si vlastnoručně vyrobit vodní vír, zvážit se a zjistit svou hmotnost na různých místech naší sluneční soustavy, pak následoval pořad o sluneční soustavě v hlavním sále planetária.
Odpolední návštěva brněnského technického muzea zaujala svou výstavou funkčních hudebních hracích strojků a zejména byly s nadšením přijaty aktivity v prostorách věnovaným pokusům žáků. Všem se naskytla nevšední možnost vyzkoušet si svou sílu s použitím kladky a kladkostroje, prozkoumat zákonitosti šíření zvuku nebo pozorovat plazmu.
Závěrečná procházka Brnem za jeho drakem a jen krátká návštěva historických míst v okolí kostela sv. Jakuba byla cestovatelskou tečkou  za vědou a poznáním.
Poznávací zájezd byl sponzorován z projektu Materiály 21. století, kterého se naše škola aktivně účastní.
Zájemci o vesmír mohou pokračovat ve svých aktivitách v online kurzu www.hvezdarna.cz/astrokurz/

Další fotky jsou zde.

Žádné komentáře: