úterý 17. prosince 2013

Beseda s mořeplavcem

Dnešní den byl pro naše žáky z druhého stupně jedinečný tím, že měli možnost setkat se s mořeplavcem Petrem Ondráčkem. Známý jachtař a námořní kapitán vyprávěl o krásách i úskalích, které mořeplavce na lodi potkají, i o tom, jak se na moři vyrovnává se samotou.

První loď Petra Ondráčka, pojmenovaná Singa, vyplula nejprve na Slapech. Dnes už má za sebou léta na moři. Před dvěma lety se Petr Ondráček vydal na cestu kolem světa a sám na moři strávil osm měsíců. Se samotou mu tehdy pomáhala krása oceánu i moderní technologie.
Žáci se dozvěděli jaké to je, když se loď setká s kosatkou, létajícími rybami a co se všechno může stát, když se loď převrátí, zda se na mořích a oceánech lze živit ulovenými rybami. Pro žáky bylo zajímavé a motivující setkání s člověkem, který díky své pracovitosti a houževnatosti spolu s patřičnými technickými a jazykovými znalostmi byl schopen uskutečnit svůj životní sen.

Přednáška byla organizována díky zapojení naší školy do projektu ČVUT zaměřeného na  popularizaci vědy a výzkumu - Elektrotechnické olympiády.

Přejeme  Ing. Petru Ondráčkovi, CSc. dobrý vítr do plachet při jeho dalších plavbách a přízeň Neptuna.

Prohlédněte si fotky.

Žádné komentáře: