čtvrtek 5. února 2015

Sbírka humanitární pomoci pro Ukrajinu

Naše škola se rozhodla, že se zapojí do humanitární sbírky, kterou organizuje ADRA o.p.s. Proto si prosím přečtěte oficiální tiskovou zprávu, kterou k této akci ADRA zveřejnila.

Žáci a žákyně mohou do školy nosit potraviny dle pokynů, které dostali do svých žákovských knížek.


Děkujeme a věříme, že spolu s námi pomůžete dobré věci.

Kolektiv ZŠ a MŠ Lískovec

Tisková zpráva:



ADRA vyhlásila v Moravskoslezském kraji potravinovou sbírku

Humanitární organizace ADRA vyhlašuje potravinovou sbírku pro oběti válečného konfliktu na Ukrajině.
„O pomoc nás požádali představitelé města Mukačeva s tím, že tam přibývá občanů, kteří nemají peníze na pokrytí základních životních potřeb. Podniky propouštějí zaměstnance nebo jim zadržují výplaty. V důsledku konfliktu se na Ukrajině vše zdražilo, potraviny až dvojnásobně. Míra inflace je veliká. Krize se stále prohlubuje a životní úroveň lidí klesá,“ líčí situaci Karel Folwarczný z Adry, který sbírku organizuje.

Trvanlivé potraviny jako konzervy, rýži, těstoviny, sušené mléko atd. mohou lidé nosit do charitativních obchůdků ADRA ve Frýdku-Místku, Havířově a Karviné a Frýdlantu nad Ostravicí od 1. do 18. února vždy od 9 do 17 hodin.  Sbírat se bude i v Ostravě, a to v sídle dobrovolnického centra ADRA na Jiráskově náměstí, avšak jen ve dnech 2. – 13. února.

Potraviny pak ADRA odveze kamionem až na Ukrajinu.

Pomáháme na Ukrajině dlouhodobě

ADRA působí v Mukačevu již od roku 2007. Pro děti ze sociálně slabých rodin pořádá letní příměstské tábory. Tyto děti jsou žáky 15. základní školy, pro kterou ADRA zajistila materiální pomoc -  výměnu oken, školních tabulí a nyní připravuje izolaci centrálního rozvodu tepla.
Z veřejné sbírky a darů sponzorů jsme také nakoupili snídaně pro 60 nejpotřebnějších dětí.

Od loňského jara zahájila ADRA humanitární pomoc pro lidi zasažené válečným konfliktem. V Kyjevě, Poltavě, Dněpropetrovsku, Oděse, Doněcku a Luhansku jsme distribuovali potravinové balíčky, hygienické sady, oblečení a léky.
Pomoc vnitřně vysídleným lidem na Ukrajině pokračuje i v roce 2015. Podpoříme rodiny žijící v kolektivních centrech (provizorní ubytovny). ADRA jim poskytne prostředky na úhradu poplatků za elektřinu nebo vytápění, případně na zakoupení dalšího materiálního vybavení nebo drobné opravy v jejich dočasných bydlištích.
V centrech, kam česká pomoc směřuje, žije 300 dětí. ADRA se pokusila snížit jejich psychickou zátěž například tím, že pro ně pořádá v období prázdnin a víkendů volnočasové aktivity.
Celkově rozdělí ADRA 2,5 milionu korun mezi obyvatele 7 center.

Více informací:
Kateřina Piechowicz, tiskové oddělení: katerina.piechowicz@adra.cz; mobil: 777 061 117

Žádné komentáře: