pátek 3. března 2017

Živé obrazy z Europeany v ZŠ Lískovec

Základní škola v Lískovci si k evropskému certifikátu kvality (European Quality Label), který obdržela loni na podzim v projektu Etwinning za postupy výuky ve fyzice, přidala další úspěch v oblasti inovativního přístupu ke vzdělávání: Dům zahraniční spolupráce vybral ZŠ Lískovec k účasti na zahraničním semináři pořádaném mezinárodní neziskovou organizací European Schoolnet v Bruselu. Z každé členské země se účastnili pouze dva pedagogové.


Cílem semináře bylo spuštění pilotního projektu aplikace evropské umělecké sbírky s názvem Europeana ve výuce na vybraných základních školách. ZŠ v Lískovci se zapojila aktivně hned koncem roku 2016, kdy děti pracovaly v hodinách informatiky s digitálním obsahem portálu Europeana. Žáci sedmé třídy vytvářeli obrazy inspirované skutečnými malířskými díly (viz FB). Zapojily se mladší děti z prvního stupně, v družině kreslily omalovánky (viz foto) na motivy děl z databáze Europeany.

Učitelé se v Bruselu sešli celkem dvakrát. Na prvním setkání se seznámili s portálem a jeho aplikacemi, které si kladou nemalý, ale důležitý cíl: přiblížit dětem evropské umění. Na druhém semináři, který se uskutečnil koncem února, kantoři vytvářeli konkrétní výukové scénáře. Digitálních možností k využití nabízí Europeana celou řadu od omalovánek pro naše nejmenší až po sofistikované multimediální aplikace, které úspěšně oslovují žáky druhého stupně.

Na obou seminářích vládla úžasná atmosféra, všichni učitelé byli namotivovaní zkoušet nové postupy, učit se a vzájemně se poznávat. Objevování nových způsobů práce je výborným lékem proti případnému vyhoření kantorů.

Projekt Europeana vznikl z iniciativy Evropské komise před více než deseti lety, webové stránky projektu zahájily oficiální provoz v listopadu 2008. Jedná se o evropskou uměleckou sbírku, která obsahuje přes padesát milionů obrazů, nahrávek, videí, knih, filmů a dalších artefaktů. Cílem je zpřístupnit kulturní a vědecký digitální obsah prostřednictvím jednoho portálu a usnadnit lidem přístup k němu, ať už pro pracovní využití, pro učení nebo jen pro zábavu.

Nezisková organizace European Schoolnet sdružuje zástupce ministerstev školství třiceti zemí Evropy.

Aktivní účast ZŠ Lískovec potvrzuje skutečnost, že práce zdejších učitelů odpovídá současným evropským standardům.


Žádné komentáře: